Energiebesparing

De komende jaren worden veel van onze woningen energiezuiniger. Daar werken we keihard aan. In 2025 willen we dat al onze huurwoningen een energielabel B hebben. Daarnaast kunt u zelf ook veel doen aan energiebesparing. Lees de tips hieronder bij de veelgestelde vragen.

Veel gevraagd over Energiebesparing

Wat doet de Woonmensen om mijn woning energiezuiniger te maken?

We zijn volop aan de slag om onze woningen beter te isoleren. Tot en met 2025 verduurzamen we meer dan 1.000 sociale huurwoningen. In 2021 hebben we al 372 woningen aangepakt. In 2022 maken we nog eens 202 woningen energiezuiniger. Bovendien leggen we in 2022 op bijna 600 woningen zonnepanelen.

Maar... we kunnen helaas niet al onze 5.000 woningen tegelijk aanpakken. Dat betekent voor u misschien dat u nog geduld moet hebben. We begrijpen dat dit echt lastig kan zijn, maar we vragen uw begrip hiervoor.

Ik wil besparen op mijn energiekosten. Kan ik mijn woning (laten) verbeteren?

Wij maken de komende jaren veel woningen energiezuiniger. Dit doen wij projectmatig. Voor informatie kunt u contact met ons opnemen.

Helaas kunnen we niet al onze 5.000 woningen tegelijk aanpakken. Dat betekent voor u misschien dat u nog geduld moet hebben. We begrijpen dat dit echt lastig kan zijn, maar we vragen uw begrip hiervoor.

Lees hier wat u zelf kunt doen om energie te besparen.

Wat kan ik zelf doen om energie te besparen in mijn woning?

Er zijn veel handige tips om energie te besparen. In deze folder hebben we de belangrijkste voor u op een rij gezet.

Heeft u problemen om de energierekening te betalen? De energieVRIEND kan helpen uw energierekening onder controle te krijgen.

Is sommige situaties (maar niet altijd!) is het verstandig om een andere energieleverancier te kiezen. De Consumentbond helpt u op weg met een duidelijke webpagina hierover.

Hieronder vindt u ook nog een aantal tips:

 • Ontlucht de radiatoren regelmatig, in ieder geval 1 keer per jaar. De verwamingsketel wordt zo veel sneller warm. Hier leest u hoe dat werkt
 • Zet alle radiatoren in een ruimte op dezelfde stand
 • Plak radiatorfolie aan de achterzijde van de verwarming
 • Sluit de deur als u een ruimte verlaat
 • Zet apparaten echt uit, dus niet stand-by
 • Koop energiezuinige apparaten
 • Vervang elke kapotte lamp door een LED-lamp

Hebben jullie tips om mijn stookkosten zo laag mogelijk te houden?

 • Zorg dat de verwarming de warmte goed kwijt kan. Laat dus geen gordijnen voor de verwarming hangen, droog geen wasgoed op de verwarming en zet er geen meubels voor.
 • Ventileer goed en verwarm gelijkmatig: droge lucht verwarmt beter dan vochtige lucht.
 • Gebruik de verwarming alleen als dat nodig is en sluit deuren naar niet verwarmde/koelere ruimten.
 • Zet de thermostaat een uur voordat u weggaat of gaat slapen op een lagere stand.

Hoe kan ik energie besparen in de badkamer?

 • Ventileren. Ventileren is heel belangrijk. En gezond! Zet de ventilatie op de hoogste stand als u gaat douchen. En laat deze na het douchen nog 20 minuten op de hoogste stand staan. Zo is het vocht in de badkamer sneller weg. En droge lucht warmt veel sneller op dan vochtige lucht.
 • Korter douchen. Als u geen acht maar zes minuten doucht, bespaart u per persoon 40 euro per jaar. De nieuwe trend is natuurlijk koud douchen. Even wennen, maar u warmt daarna snel op.
 • Waterbesparende douchekop. Lekker douchen en toch water besparen? Dat kan met de
  waterbesparende douchekop. U bespaart al snel per jaar 50 euro per persoon.
 • Druk op het toilet op de juiste knop als u de keuze heeft: de kleine knop voor weinig water, de grote knop voor veel water.
 • Was op een lagere temperatuur. Het scheelt meteen in de portemonnee en de kleding wordt echt wel schoon. 60 graden op eco kost 15 eurocent per wasbeurt. 30 of 40 graden eco is 8 eurocent per wasbeurt. Dat is dus bijna de helft.

Hoe kan ik energie besparen in de huiskamer?

 • Hang gordijnen niet over de verwarming heen, ze houden de warmte tegen.
 • Laat uw televisie (of andere apparaten) niet op stand-by staan.
 • Draai de thermostaatknop een uur voordat u weggaat of gaat slapen lager. Het blijft nog lang warm.

Hoe kan ik energie besparen in de keuken?

 • Haal stekkers uit het stopcontact. Elk huis heeft veel elektrische apparaten. En vaak staan die
  op stand-by. Door stekkers uit stopcontacten te halen of een stekkerdoos met een aan-uitknop te gebruiken, kunt u veel besparen. Wel tot 100 euro per jaar.
 • Ontdooi het vriesvak. Een ijslaag in het diepvriesvak betekent al snel 15% meer stroomverbruik. Als u dit klusje in de winter doet, als het buiten vriest, kunt u de bevroren producten tijdelijk buiten bewaren.
 • Slim koken. Kook met de deksel op de pan. Simpel, maar het werkt. Het kost minder energie en uw keuken wordt minder vochtig.
 • Deur dicht. Als uw de deur achter u dicht doet, heeft de verwarming veel minder moeite om de ruimte op temperatuur te houden. Snel verdiend dus.
 • Slim wassen. Was op een lagere temperatuur. Het scheelt meteen in de portemonnee en de kleding wordt echt wel schoon. 60 graden op eco kost 15 eurocent per wasbeurt. 30 of 40
  graden eco is 8 eurocent per wasbeurt. Dat is dus bijna de helft.
 • Let op het energielabel. Koopt u een nieuw apparaat, dan is een energielabel A misschien wel duurder dan C. Maar die investering verdient u bijna altijd terug. Vraag advies aan de winkelier of maak zelf het rekensommetje.

Hoe kan ik zien dat mijn zonnepanelen werken?

Zie hiervoor de checklist werking zonnestroomsysteem die in uw meterkast is achtergelaten.

Ik zoek een woning in Apeldoorn, waar kan ik zien wat het energielabel is?

Op woonkeus-stedendriehoek.nl staat bij de advertentie van de woning het energielabel.

Moet ik zelf bij mijn energieleverancier aangeven dat ik d.m.v. zonnepanelen stroom teruglever (salderen)?

Ja dit moet u zelf doen. Hiervoor heeft u o.a. het bouwjaar en Wpiek nodig.

Zonnepanelen in Zevenhuizen bouwjaar: 2003, WPiek: 2560KwH, merk BP Solar PV80/SRT80 

Zonnepanelen in Staatsliedenbuurt (Zuid) bouwjaar: 2004, WPiek:

 • woningen met 12 panelen gericht op het Zuiden 2350KwH (even woningen Colijnstraat)
 • woningen met 12 panelen gericht op het Westen 1880KwH (woningen met panelen op voorzijde woning)
 • woningen met 10 panelen gericht op het Zuiden 1960KwH (oneven woningen Colijnstraat)
 • woningen met 10 panelen gericht op het Westen 1570KwH

Wordt er ook onderhoud aan de zonnepanelen uitgevoerd?

Er is bij de zonnepanelen geen sprake van een regulier onderhoudscontract. Het is echter wel zo dat wanneer de zonnepanelen niet werken, u dit aan ons kunt doorgeven. Wij zorgen er dan voor dat er een monteur komt om het probleem te verhelpen.

Krijg ik zonnepanelen op mijn dak?

Die kans is groot. We willen veel van onze woningen op termijn voorzien van zonnepanelen. Als uw woning daarbij hoort en aan de beurt is, hoort u dat ruim van tevoren van ons.

Wanneer krijg ik zonnepanelen op mijn dak?

Dat kunnen we nu nog niet zeggen. We willen veel van onze woningen op termijn voorzien van zonnepanelen. Als uw woning daarbij hoort en aan de beurt is, hoort u dat ruim van tevoren van ons.

Mag ik zelf zonnepanelen laten plaatsen op mijn dak?

Nee, dat mag niet. We werken hard aan energiezuinige woningen en moeten hiervoor nog de nodige werkzaamheden doen. Als we uw dak nog moeten isoleren, liggen de zonnepanelen misschien in de weg. Overigens willen we op termijn veel van onze woningen voorzien van zonnepanelen. Als uw woning daarbij hoort en aan de beurt is, hoort u dat ruim van tevoren van ons.

Wat moet ik doen als ik in de problemen kom door de stijgende energieprijzen?

Merkt u dat u de huur niet goed meer kunt betalen? Bel of mail ons alstublieft. Wacht er niet mee. We kunnen u vaak goed helpen. U kunt ons bereiken op telefoonnummer (055) 548 48 48 of mail naar info@woonmensen.nl.

Kan de Woonmensen met voorrang mijn woning isoleren of energiezuiniger maken?

Helaas niet. We begrijpen dat u graag snel een energiezuinige woning wilt hebben. We zijn volop aan de slag om onze woningen beter te isoleren. Maar we kunnen helaas niet al onze 5.000 woningen tegelijk aanpakken. Dat betekent voor u misschien dat u nog geduld moet hebben. We begrijpen dat dit echt lastig kan zijn, maar we vragen uw begrip hiervoor.

Kijk hier wat u zelf kunt doen om energie te besparen.