Huurtoeslag

Is de huur die u betaalt te hoog in verhouding tot uw inkomen? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor huurtoeslag. U kunt dit aanvragen bij de Belastingdienst.

Veel gevraagd over Huurtoeslag

Hoe ontvang ik huurtoeslag?

Huurtoeslag wordt uitgekeerd door de Belastingdienst. U ontvangt het bedrag op uw eigen bankrekening.

Kan ik hulp krijgen bij het aanvragen van huurtoeslag?

Hiervoor verwijzen wij u naar Sociaal Raadslieden. Zij zijn er voor alle inwoners van Apeldoorn en omgeving. De Woonmensen krijgt van de Belastingdienst niet alle informatie over bewoners die huurtoeslag ontvangen. Daardoor is het lastig voor ons om u goed te kunnen helpen. Een overzicht van locaties en spreekuurtijden staat op de website van Stimenz.

Hoe geef ik wijzigingen door die belangrijk zijn voor de huurtoeslag?

Zijn er wijzigingen in de samenstelling van uw gezin, of verandert uw inkomen of dat van uw medebewoner, geef dit dan zo spoedig mogelijk door via www.belastingdienst.nl/toeslagen. Wijzigingen van uw huurprijs kunt u ook zelf doorgeven, maar worden ook periodiek door de Woonmensen doorgegeven.

Als mijn huurprijs verandert, heeft dit dan gevolgen voor de huurtoeslag?

Dat kan, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. U hoeft hier in ieder geval zelf niet achteraan. Wij geven uw nieuwe huurprijs door aan de Belastingdienst en als u nu huurtoeslag ontvangt, krijgt u vanzelf bericht thuisgestuurd.

Heeft u uw woning veranderd en daardoor een huurverhoging gekregen? Dan moet u dit wel zelf doorgeven aan de Belastingdienst.

De huur van mijn woning is verhoogd door een woningverbetering. Hoe wordt de huurtoeslag aangepast?

Als u de nieuwe huurprijs via www.belastingdienst.nl/toeslagen doorgeeft, passen zij uw huurtoeslag aan.

Is inwoning van invloed op mijn huurtoeslag?

Ja, het aantal personen op het adres en extra inkomsten kunnen van invloed zijn op uw huurtoeslag. Controleer dit zelf op www.belastingdienst.nl/toeslagen. De wijzigingen in uw situatie moet u zelf doorgeven.

Kan een huisbewaarder huurtoeslag ontvangen?

Nee, de huisbewaarder kan geen huurtoeslag krijgen. De huisbewaarder moet zich inschrijven op het adres. Ook moet u dit melden bij de Belastingdienst. Huisbewaring (en ook onderhuur van een kamer in uw woning) kan invloed hebben op de huurtoeslag van de hoofdhuurder.

Waar kan ik zien voor welke servicekosten ik betaal?

Dat staat onder andere in de huurovereenkomst.

De meest actuele kosten kunt u terugzien in uw brief over de jaarlijkse huuraanpassing. Deze krijgt u in april.