Zelfbeheer

Vindt u het leuk om zelf aan de slag te gaan in of om uw wooncomplex? Dan is zelfbeheer misschien iets voor u. Zelfbeheer kent heel veel vormen. Bijvoorbeeld:

  • verzorgen van enkele plantenbakken voor de entree van het complex
  • gezamenlijk schoonhouden van een trappenhuis (of daarvoor zelf een partij zoeken die het schoonhoudt)
  • bijhouden van de aangrenzende gemeenschappelijke tuin, het verwijderen van onkruid, of het schoonhouden van de achterpaden
  • huismeesterstaken zoals lampjes vervangen of kleine reparaties

Eigenlijk gaat het dus om zaken die u praktisch wilt aanpakken in uw eigen woonomgeving. Dat gaat natuurlijk in goed overleg met ons en de andere bewoners. En soms (maar niet altijd) kan het zelfs leiden tot besparingen. Belangrijk bij zelfbeheer is dat u als bewoner plezier beleeft aan en tevreden bent met het resultaat. Dat het soms ook financieel een beetje helpt is mooi meegenomen.

Een paar voorbeelden uit de praktijk

Een bewonersgroep wil sneller en vaker het onkruid verwijderen en besluit dit zelf te doen. Ze krijgen van de Woonmensen een goede onkruidbrander en besparen bovendien een klein bedrag op de normale hovenierskosten.

Bewoners van een appartementencomplex hebben afgesproken dat ze zelf, tegen een afgesproken vergoeding, bij toerbeurt de hallen bij de lift schoon en netjes houden. Ook hier is de betrokkenheid gegroeid, het ziet er eigenlijk altijd netjes uit en het levert ook weer een klein financieel voordeel op. In elk geval voor de mensen die schoonmaken, maar ook omdat de servicekosten iets omlaag gaan.

Op een braakliggend stukje terrein wil een groep bewoners een beleef- en pluktuin maken. Ondersteund door de corporatie gaan de bewoners het beheer over dit stukje groen doen.

Bekijk ook de filmpjes
In de filmpjes hieronder zie je dat zelfbeheer werkt!