Zelf klussen

Om van uw huis uw thuis te maken, wilt u uw woning misschien aanpassen aan uw eigen wensen. Veel aanpassingen hoeft u alleen te melden bij ons. Voor een aantal, meer ingrijpende, aanpassingen heeft u vooraf onze toestemming nodig. 

Veel gevraagd over Zelf klussen

Heb ik toestemming nodig om zelf te klussen in mijn woning?

Er zijn klussen waar u schriftelijk toestemming van ons voor nodig hebt en klussen die u zonder toestemming kunt uitvoeren. Dit is afhankelijk van wat u precies wilt gaan doen. In de folder Zelf Klussen vindt u een overzicht. Staat uw verandering niet genoemd, neem dan contact met ons op.

Wat is een omgevingsvergunning?

De omgevingsvergunning is een vergunning voor bouwen, milieu en ruimte. De omgevingsvergunning vervangt verschillende losse vergunningen, zoals bouwvergunningen en milieuvergunningen. Met de omgevingsvergunning is de aanvraag van al die vergunningen vereenvoudigd.

Hoe vraag ik toestemming om zelf te klussen?

In de folder Zelf Klussen vindt u voor welke klussen u onze toestemming nodig heeft. Voor toestemming kunt u contact met ons opnemen.

Welke klussen mag ik niet zelf doen?

Dat zijn de klussen waarbij wij uw woning niet meer opnieuw kunnen verhuren in de toekomst of klussen die tot een waardedaling van de woning of gevaarlijke situaties leiden. Ook klussen die niet volgens de bouwregelgeving worden uitgevoerd mag u niet uitvoeren, net als klussen waarbij het normale onderhoud door de Woonmensen niet meer of niet goed kan worden uitgevoerd.

Wanneer moet ik een vakman inschakelen voor een klus?

Gaat het om bouwkundige verandering in of aan uw woning, dan moet u die laten uitvoeren door een gediplomeerd vakman. Dat geldt ook voor een wijziging aan de installaties in de woning zoals de cv-, elektra- en gasinstallatie, waterleiding en riolering. Bij wijzigingen in de installaties van gas of elektra hebben wij een keuringsrapport nodig. U kunt dit opsturen naar: klantenservice@woonmensen.nl

Voor welke bouwwerken heb ik een omgevingsvergunning nodig?

Voor ingewikkelde bouwkundige klussen heeft u vooraf toestemming nodig. Bijvoorbeeld als u een serre wilt plaatsen. Informeer zelf of u toestemming nodig heeft van uw gemeente via het aanvragen van een omgevingsvergunning. Kijk op www.apeldoorn.nl. Is een omgevingsvergunning nodig, stuur dan een kopie aan ons op. De kosten van de vergunning(en) zijn voor uw rekening. U mag pas starten met de klus nadat u de vergunning heeft ontvangen. Als u geen toestemming krijgt van de gemeente, geven wij ook geen toestemming voor de klus.

Wanneer krijg ik een reactie op mijn aanvraag zelf klussen?

Na ontvangst van uw aanvraag nemen wij contact met u op. Afhankelijk van de klus kunt u meteen aan de slag of komt een medewerker van ons langs. U krijgt altijd een bevestiging of afwijzing van uw aanvraag.

Ik heb zelf aanpassingen aan mijn woning gedaan. Ik heb dit niet aangevraagd. Wat kan ik doen?

U kunt alsnog een aanvraag bij ons doen. Heeft u geen toestemming voor de aanpassingen, dan moet u de aanpassingen verwijderen. Meer informatie leest u in de folder Zelf Klussen.

Onderhouden jullie de aanpassingen die ik zelf in mijn woning gedaan heb?

Nee, daarvoor bent u zelf verantwoordelijk. Ook het vervangen is voor uw eigen rekening. Meer leest u in de folder folder Zelf Klussen.

Mag ik zelf zonnepanelen op mijn woning plaatsen?

Allereerst is het belangrijk dat u uitzoekt of uw woning geschikt is voor zonnepanelen. Op zonatlas kunt u voor uw eigen woning een eerste check doen.

Daarnaast is het goed te weten dat de Woonmensen van plan is om alle woningen naar label B of beter te verduurzamen. Dit betekent dat wanneer het complex waarin uw woning zich bevindt dit label nog niet heeft, er een renovatie wordt gepland in de komende 8 jaar. Dan is het niet verstandig om zonnepanelen te plaatsen omdat deze er wellicht binnen de komende 8 jaar weer af moeten.

Wanneer blijkt dat uw woning geschikt is voor zonnepanelen én in het bezit is van label A of B, kunt u contact met ons opnemen om de mogelijkheden van zonnepanelen te bespreken. 

Ik wil graag een buitenkraan, wat moet ik doen?

Het is toegestaan een buitenkraan te plaatsen. De kosten hiervan zijn voor uw eigen rekening. Meer leest u in de folder Zelf Klussen. U bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de kraan.

Een buitenkraan kan snel bevriezen. Daarom is het belangrijk uw buitenkraan op tijd af te sluiten, het liefst voor de eerste nachtvorst. Dit doet u als volgt:

Draai de afsluitkraan tussen de buitenkraan en de hoofdkraan dicht.
Draai de buitenkraan en de aftapkraan open, zodat al het water uit de kraan loopt. Zo weet u zeker dat de leiding leeg is.
Draai de aftapkraan dicht en laat de buitenkraan openstaan.

Ik wil graag zonwering aanbrengen, mag dat?

In veel gevallen mag dat. U hoeft dit niet bij ons aan te vragen. U moet zich wel houden aan deze voorwaarden:

 • Maak uw zonwering (bij voorkeur) vast aan stenen muren en niet aan de kozijnen
 • U mag geen kabels door kozijnen laten gaan.
 • Belemmer niet de openbare ruimte. De zonwering mag bijvoorbeeld niet over paden en stoepen van anderen hangen.
 • Wij moeten uw woning kunnen blijven onderhouden. Als wij dat vragen, moet u de zonwering (tijdelijk) weghalen.
 • U bent zelf verantwoordelijk voor onderhoud, mogelijke schade en verzekering. Uw zonwering valt niet onder onze opstalverzekering.
 • Gaat u verhuizen? Dan moet u de zonwering weghalen en de schade aan de woning herstellen. Als de zonwering niet kapot is, mag u deze ook ter overname aanbieden aan de nieuwe huurder.

Woont u in een flat?
Houd dan ook rekening met het volgende:

 • Let op de wind. Overleg met uw zonweringsleverancier wat de mogelijkheden zijn.
 • Kies voor een screens en/of een uitvalscherm. Terrasschermen (horizontale uitval) zijn niet toegestaan.
 • Maak de zonwering niet vast aan (balkon)hekwerken.
 • Plaats geen uitvalscherm aan de galerijzijde. Een screen kan hier wel.
 • Kies dezelfde kleur als de andere woningen in de flat.
 • Rol de zonwering in als u niet thuis bent (dit voorkomt schade door het weer)
 • Rol de zonwering in als de glazenwassers komen.

Woont u in een appartement met zowel huurders als kopers?
Dan moet de Vereniging van Eigenaren toestemming geven voor de zonwering. Als u contact met ons opneemt, dan vragen wij toestemming voor u. Wilt u alvast nadenken over het volgende:

 • Welk type en uitvoering zonwering kiest u?
 • Welke kleur?
 • Hoe en waaraan gaat u de zonwering vastmaken?

Maken jullie de zonnepanelen op mijn dak schoon?

Nee, wij reinigen geen zonnepanelen. 

Nieuwe zonnepanelen geven 100% rendement, maar dit is van korte duur. Er ontstaat namelijk al snel een laagje van vervuiling waardoor de panelen ongeveer 3 tot 5% minder goed werken. Schoonmaken helpt wel, maar slechts tijdelijk. Er komt namelijk opnieuw een laagje vervuiling. Vergelijk het met uw ramen die na het wassen vaak vrij snel weer vervuilen. Overigens hebben zonnepanelen een zelfreinigend vermogen omdat regen het meeste vuil eraf spoelt.

Een andere reden om de zonnepanelen niet te reinigen, is omdat ze dan sneller beschadigen. Als zonnepanelen vaak schoongemaakt worden, zal namelijk het bovenste laagje steeds ruwer worden. Hierdoor zullen de panelen juist weer sneller vervuilen.

Ik wil graag een vaatwasser plaatsen, mag dat?

Ja dat mag. U dient er wel voor te zorgen dat de vaatwasser wordt aangesloten op een aparte electragroep. Tevens dient de aan- en afvoer te worden geïnstalleerd door een erkend installateur.