Een andere woning

Er zijn maar weinig mensen die hun hele leven in dezelfde woning blijven wonen. Verhuizen kan soms noodzakelijk zijn, bijvoorbeeld bij veranderingen door werk en inkomen, door een verandering in uw gezinssituatie of door andere omstandigheden.

Het kan ook zijn dat verhuizen niet noodzakelijk is, maar dat u toch liever een andere woning of een andere wijk heeft. De Woonmensen biedt u diverse mogelijkheden.

Woningruil | Doorschuiving | Kleiner wonen

Veel gevraagd over Een andere woning

Ik wil met iemand ruilen van woning. Hoe regel ik dat?

Let op: om organisatorische redenen is woningruil tot 1 februari 2022 niet mogelijk. Als deze melding verdwenen is, kunt u weer woningruil aanvragen. Onze excuses voor het ongemak.

De eerste stap is het zoeken van een ruilkandidaat. Dit kan via uw eigen netwerk (bijvoorbeeld familie of kennissen), maar ook online. Wanneer u een geschikte ruilkandidaat heeft gevonden, kunt u via een woningruilformulier een aanvraag indienen. Als het aanvraagformulier bij ons binnen is, wordt uw aanvraag beoordeeld en ontvangt u én de ruilkandidaat een ontvangstbevestiging met de (nieuwe) huurprijzen. 


Om voor woningruil in aanmerking te komen, moet u minimaal een jaar in uw huidige woning wonen. Ook mag geen sprake zijn van betalingsachterstand of overlast. Daarnaast moet de nieuwe huur van de woning passen bij uw inkomen en huishoudsamenstelling. Het nieuwe huurcontract wat u aangaat is voor minimaal 1 jaar.

Wat is het project 'kleiner wonen'?

We willen graag meer huurders kans laten maken op een woning naar hun wens. Helaas komen er al jaren te weinig woningen vrij. Om meer beweging in het woningaanbod te brengen, willen we woningen beschikbaar krijgen voor bijvoorbeeld gezinnen en starters, door senioren in grotere woningen te stimuleren te verhuizen.

Wat is doorschuiving?

Doorschuiving is een verhuizing binnen een wooncomplex. Stel, u woont in een flat op de vierde verdieping en zou graag in hetzelfde gebouw op de begane grond wonen. Dit online formulier doorschuiving kunt u dan onder bepaalde voorwaarden bij ons indienen.

Het is niet zo dat u per definitie de woning van uw keuze aangeboden krijgt. Er kunnen zich omstandigheden voordoen, waardoor de woning aan een ander moet worden toegewezen. U kunt dan ook geen rechten ontlenen aan de mogelijkheden die wij voor doorschuiving bieden.