Mechanische ventilatie

Een mechanische ventilatie voert vervuilde en vochtige lucht af uit uw woning. Goed venitileren is belangrijk en voorkomt schimmel en vocht in uw woning.

Veel gevraagd over Mechanische ventilatie

Wat is een mechanisch ventilatiesysteem met warmte-terugwin (WTW)?

Een mechanisch ventilatiesysteem met warmte-terugwin (WTW) is een systeem dat warmte uit de lucht die de woning uitgaat gebruikt om de lucht die de woning binnenkomt te verwarmen voordat deze de woning ingeblazen wordt. Dit zorgt voor een gezonde binnenomgeving en scheelt energiekosten.

Hoe gebruik ik de standen van mijn mechanisch ventilatiesysteem?

​Er zijn mechanische ventilatiesystemen met 2 standen en met 3 standen. Bij een systeem met 2 standen gebruikt u stand 2 als u gaat koken, douchen, verven, er was te drogen hangt of als er veel visite is en stand 1 in de overige situaties. Een systeem met 3 standen gebruikt u als volgt: ​Stand 1: als er overdag niemand thuis is, 's nachts, of als u op vakantie gaat. Stand 2: als u overdag thuis bent. Stand 3: als u gaat koken, douchen, verven, er was te drogen hangt of als er veel visite is. Laat na het douchen of koken de ventilatie nog ongeveer 20 minuten op de hoogste stand staan. Zo zorgt u dat bijna alle vocht of kookdampen verdwijnen.

Wanneer vervangen jullie de filters van mijn mechanisch ventilatiesysteem met warmte terugwin (WTW)?

Eens in de twee jaar komt een onderhoudsbedrijf langs om de installatie te onderhouden. U krijgt vooraf bericht. De monteur laat dan ook een nieuw filter achter. U kunt het filter dan zelf vervangen als dit nodig is. De monteur legt uit hoe en wanneer u dit doet.

Wat is een mechanisch ventilatiesysteem?

Mechanische ventilatie voert vervuilde en vochtige lucht in huis af. Dat gebeurt via de afzuigers in de badkamer, douche en keuken. De frisse lucht van buiten komt binnen via ventilatieroosters of een open raam.

Wat kan ik zelf doen om mijn mechanisch ventilatiesysteem schoon te maken?

De ventielen kunt u zelf met een vochtig doekje schoonmaken. Eventueel kunt u een beetje afwasmiddel gebruiken. Zijn de ventielen erg vies, haal ze dan voorzichtig uit de wand of het plafond en leg ze in een sopje. Als u de ventielen eruit haalt, let er dan op dat ze op de juiste stand worden teruggeplaatst. Verwissel ze niet! Merk of nummer ze bijvoorbeeld met plakkertjes. Zijn de ventielen voorzien van filters, vergeet dan niet de filters af en toe uit te wassen in een sopje met afwasmiddel. Bij een mechanisch ventilatiesysteem met warmte-terugwin is het goed om eenmaal per maand de filters schoon te maken met een stofzuiger.

Hoe vaak maken jullie de kanalen van het mechanisch ventilatiesysteem schoon?

Eens in de vier jaar komt een onderhoudsbedrijf langs om het ventilatiesysteem schoon te maken. U krijgt van te voren bericht.

Hoe maak ik mijn ventilatieroosters schoon?

Als de bediening stroef gaat, kan het zijn dat het rooster vervuild is. U kunt het rooster schoonmaken met een borstel of stofzuiger. Bij sommige roosters kunt u aan de binnenkant de kap eraf halen. De kap kunt u in een sopje met afwasmiddel schoonmaken.

Hebben jullie tips om goed te ventileren?

Goed ventileren betekent dat het vocht naar buiten kan. Gebruik daarvoor zoveel mogelijk de ventilatieroosters en ramen. Zorg dat vocht altijd naar buiten kan en verse lucht naar binnen. Zet ruim voor het douchen en koken de mechanische ventilatie op de hoogste stand. Laat de mechanische ventilatie nog ongeveer 20 minuten aanstaan na het koken en douchen.

Wie bel ik over een storing of klacht over mijn mechanische ventilatie?

Werkt uw mechanische ventilatie niet meer? Bel dan met het onderhoudsbedrijf dat ook het onderhoud uitvoert aan de cv-installatie. Wij hebben het onderhoud aan de mechanische ventilatie en de cv-installatie uitbesteed aan of de Energiewacht Groep tel: 088-2008555 of Breman service Genemuiden B.V. tel: 0800-0201773.