Samenwonen

Als u gaat samenwonen, moet u dat bij ons aangeven. Als huurder blijft u verantwoordelijk voor de woning en de huurbetalingen en alleen úw naam blijft op de huurovereenkomst staan. Na twee jaar kunt u een aanvraag indienen om uw partner medehuurder te laten worden.

Veel gevraagd over Samenwonen

Ik ga samenwonen, moet ik dat doorgeven?

Als u gaat samenwonen, moet u dat bij ons aangeven via een online formulier inwoning. Als huurder blijft u verantwoordelijk voor de woning en de huurbetalingen en alleen uw naam blijft op de huurovereenkomst staan. Na twee jaar kunt u een aanvraag indienen om voor uw partner het medehuurderschap aan te vragen.

Als er iemand bij u komt inwonen, dan moet u dat bij ons aangeven via een online formulier inwoning. In niet alle situaties staan wij inwoning toe. Zo is overbewoning bijvoorbeeld een reden om een aanvraag af te wijzen. Als huurder blijft u verantwoordelijk voor de woning en de huurbetalingen en alleen uw naam blijft op de huurovereenkomst staan. De inwoner kan geen rechten doen gelden op de woning.

Ik ga samenwonen, maar sta alleen ingeschreven. Kan mijn partner bij mijn inschrijving gezet worden?

Ja, u kunt uw partner zelf opvoeren bij uw inschrijfgegevens op woonkeus-stedendriehoek.nl. Er wordt voor uw partner een eigen inschrijfdatum aangemaakt. Heeft u beide een inschrijving, dan kunt u om de inschrijving samen te voegen contact opnemen met de klantenservice.

Mijn partner en ik zijn niet getrouwd en hebben geen geregistreerd partnerschap. Kan ik medehuurder worden?

Volgens het huurrecht kunt u medehuurder worden als u minimaal 2 jaar samen ingeschreven staat bij de gemeente op uw adres. U moet een duurzame gemeenschappelijke huishouding voeren. Dit betekent dat uw relatie voor langere duur is en dat u gezamenlijk de kosten voor uw huishouden betaalt. Voldoet u aan deze eisen, dan kunt u het online formulier medehuurder invullen en naar ons versturen.

Wanneer is een huishouding duurzaam?

Als u minimaal 2 jaar samenwoont en bij de gemeente ingeschreven staat op het adres. U deelt de kosten van de huishouding en u wilt in de toekomst blijven samenwonen. U kunt dit aantonen met documenten, bijvoorbeeld een samenlevingscontract, gezamenlijke rekeningen of verzekeringen.

Toetsen jullie ons inkomen opnieuw bij een aanvraag voor medehuurderschap?

Nee, medehuurderschap is geen nieuwe verhuring. Het inkomen wordt dan ook niet opnieuw getoetst.

Mijn partner is blijvend opgenomen in een instelling. Moet ik dit doorgeven?

U kunt deze wijziging doorgeven via onze website