Inspirerende bijeenkomst zelfbeheer

“Als je loslaat, heb je twee handen vrij.” Een gevleugelde uitspraak die zeker van toepassing is op zelfbeheer, waarbij huurders het beheer van hun wooncomplex in eigen hand nemen.

Omdat wonen in zelfbeheer flink in opmars is, hield de Woonmensen op donderdag 10 oktober jl. de inspiratiebijeenkomst ‘Geef de wijk vleugels!’. Samen met 50 huurders en samenwerkingspartners werden ideeën opgedaan voor wonen in de toekomst.

Huizen van stro
De locatie voor deze inspiratiedag was Lent, waar het project Iewan liet zien dat je met gemeenschappelijke krachten en een gezamenlijke droom veel kunt bereiken. Bewoners, vrijwilligers en professionele bouwvakkers werkten zij aan zij aan een complex van 24 sociale huurwoningen uit stro, leem en hout. Sinds 2015 staat het gebouw als een huis en biedt de woongemeenschap plek aan zo’n 50 mensen.

Zonnedauw
In Apeldoorn vindt zelfbeheer nog niet op zo’n grote schaal plaats. Maar het gebeurt al wel, bijvoorbeeld bij de Zonnedauw-flat, waar een groep bewoners met succes zelf de schoonmaak van de gezamenlijke ruimtes oppakt.

Toekomst?
In de toekomst gaan er ongetwijfeld nog meer zelfbeheer-projecten in Apeldoorn plaatsvinden. Directeur-bestuurder Vincent van Oordt: “Het initiatief moet daarbij vanuit de bewoners komen, maar de Woonmensen staat er altijd open voor.”

Naar het nieuwsoverzicht

Navigatie

Vertalen / Translate